Mennyi csempét vegyek?

 

Miért érdemes mindig
egy dobozzal többet venni?


"Ki kéne csempéznem, de én nem igazán értek hozzá. Meg kéne vennem a szükséges anyagokat, vagy bízzam inkább azt is szakemberre? De akkor honnan fogom tudni, hogy mire adom ki a pénzemet? Miért kell megvennem tíz négyzetmétert, amikor csak nyolc négyzetméteres a konyhám? A többit lenyúlja a burkoló?"

Nem, nem nyúlja le, csak valószínű, hogy egy jó és tapasztalt szakembert választott, aki figyelembe veszi azokat a dolgokat, amikkel megkíméli Önt az esetleges későbbi mérgelődéstől.Hogy miért számol több lapot a burkoló?
Mit kell számításba vennie, ha Ön intézi a vásárlást?
Mik azok az idegen számsorok és betűkombinációk a doboz oldalán, amiknek a jelentését senki nem árulja el Önnek, ha nem kérdezi?

Ezekkel kapcsolatban szeretném eloszlatni Önnek a ködöt, de legalábbis valamelyest ritkítani a következő öt percben.

 

Hogy egy rövidke hasonlattal éljek - ez ugyanaz a szituáció lehet Önnek, mint amikor én vettem a számítógépemet (nem értek az informatikához, csak kezdő felhasználó vagyok).

Bementem egy szaküzletbe, ahol úgy gondoltam kapok számítógépet. Jött az eladó, aki kedvesen elhadarta nekem a gép tulajdonságait:

"AMD Sempron 2800 processzor; 512MB DDR RAM; 128MB videokártya; K9 alaplap; HDD 80GB 7200rpm 8GB winchester; VGA7100 128MB monitorvezérlő; 16xDVD+/-RW DVD-CD újraíró/olvasó; Alaplapon integrált hangkártya, 10/100Mbps hálózati kártya"

Szerintem, ahogy nekem sem, gondolom, Önnek se mondanak ezek az információk semmit (hacsak nem ért a számítógéphez). Ennek így nem sok értelme van, igaz? Ahelyett, hogy megkérdezte volna, mire akarom használni . zenét hallgatni, filmet nézni, leveleket írni, internetezni, stb. - Na, így mindjárt más lett volna!

 

Ezért írtam meg ezt a cikket, hogy

Önnek ne legyenek ilyen problémái, ha csempét, vagy járólapot akar vásárolni

, és hogy 100%-ig biztos legyen benne, hogy arra és annyira adja ki a pénzét, amire és amennyire valóban szüksége van!

 

R2D2, 3CPO, MSZ EN 1054 ... Melyik a kakukktojás?

Mivel az első kettő a híres Csillagok háborúja című film mesterséges intelligenciát kapott konzervdoboztestű főszereplője, marad a harmadik, amely egy földhöz ragadtabb témát hivatott képviselni, mint az univerzum megmentése. E nélkül szegény R2D2-nek egy folyamatos frusztrációt jelentene, minden egyes kiküldetés, mert attól rettegne, hogy vajon melyik űrjárgányba nem fog beleférni. Itt most joggal kérdezheti, hogy miről is beszélek? A szabványokról. És hogy jön ez ide? Úgy, hogy a csempék és járólapok is szigorú szabványok szerint készülnek. Szabványban előírt minőségi, méretbeli követelményeknek kell megfelelniük, hogy a legegyszerűbb okot említsem például, hogy után lehessen rendelni.

 

Csak erős idegzetűeknek!

A következő sorokkal nem elrémiszteni akarom a járólapozástól és a csempézéstől és nem akarom rábeszélni a döngölt föld praktikusságára sem!

 

1. Az egyik legfontosabb, amit szabványhoz kötnek ezeknél a termékeknél az a minőségellenőrzés.

Ez kiterjed ugyan a gyártás egészére, de mindössze csak időszakosan néhány minta tüzetes átvizsgálását követeli meg, vagyis nem minden lap kerül a fürkésző szemek elé, így egy bizonyos hibaszázalék megengedett előfordulását teszi lehetővé.

Így fordulhat elő, hogy Ön I. osztályú terméket vásárol, de mégis talál közte felületi vagy mérethibás darabot. Ezzel sajnos vitatkozni nem lehet, mert a szabvány (szomorú, de) engedi. De van vigasz!

Néhány túlbuzgó gyártó ugyanis saját szabványt alkalmaz kerítésen belül, hogy még jobban megszűrje a hibákat. A saját belső szabványukat szigorúbb feltételekhez kötik, mint az általános eset, mert csak elégedett mosolyokat és pozitív visszajelzéseket gyűjtenek, és eszük ágában sincs csökkenteni a munkanélküliséget egy reklamációkezelő asszisztens felvételével!

 

2. A második, egyből szembetűnő szabályozás a méretre vonatkozik.

Ez is csak elég "enyhe" kompromisszumokra kötelezi azokat, akik gyártani akarnak, mert a méretbeli eltérést fél és másfél százalék között engedi. Hogy jobban el tudja képzelni ez egy 30centis lap esetében 4,5 millimétert is jelenthet! Brutális! És ez nem csak a hosszméretekre vonatkozik, hanem a derékszögekre és felületi egyenességre is. És ez még csak az egyik sokk! A másik, hogy ezeken az elég tágra nyílt tűréseken felül még további 5% hibás termék előfordulását engedi meg a norma, azaz húsz csomag járólapból egy lehet hibás és még akkor is I. osztályba sorolják!

"... nem figyeltem oda, amikor újra lett járólapozva a konyhánk. Számoltunk az hibaszázalékkal, ezért többet is vettünk, de a burkoló mit sem törődött ezzel. Ahogy jöttek a lapok, úgy rakta le őket. Így - máshogy nem is történhetett volna - a hibás, "görbe" lapok pont a konyha közepére kerültek. Vissza kellett szedni, mert nagyon rondán nézett ki. Ha odafigyelt volna a lapokra és a hibásakat félrerakja, vagy felhasználja, de a szélére rakja le, ahol nincs szem előtt, vagy pont szekrény kerül rá, azzal nem lett volna semmi gond, de így ..."

 

3. Fontos még a fagyállóságra és vízfelvételre vonatkozó előírás, teraszok, erkélyek esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni!

Kíváncsi, hogy mi alapján határozták ezt meg, és hogyan zajlik egy "fagyállósági" vizsgálat?

A vizsgálat időtartama húsz óra. Ez idő alatt százszor hűtik le a lapot -5°C-ra, majd negyed óra elteltével felmelegítik +5°C-ra (a víz -4°C-on éri el a legnagyobb térfogatát). Ennek a tesztnek az alapját a Nyugat-Európára jellemző enyhe telek képezik. Mivel hazánk majdhogynem csak Kínából nézve fekszik nyugatra, viszont a legnagyobb jóindulattal sem sorolható a teszt alapját képző nyugat-európai országok közé, így a kicsit más éghajlatra (gyorsabb és nagyobb hőmérséklet különbségekkel alakul ki fagy) való tekintettel brutálisabb járólapokra lenne szükségünk.


Hogy a fagy ellen is védve legyen érdemes odafigyelnie a vízfelvételre, ami a szabvány szerint 4-5 százalék. De mivel helyzetünket tekintve itt is hátrányban vagyunk érdemes alacsonyabb vízfelvételű lapokkal burkolnia teraszát. Jobbfajta gyárak termékei elérhetik az egytized százalékos vízfelvételt is (ismét fair play díj a gyártóknak), ami már szuper jó, de csak akkor van értelme, ha odafigyel a ragasztóra és egyéb beépítéshez kapcsolódó termékek hasonló tulajdonságaira, mert nem elég csak a lap fagyállósága! Ilyenkor az egész rendszert alkotó minden anyagnak (minden rétegnek) fagyállónak kell lennie!

 

4. Először talán nem is veszi észre, de ha a burkolója alkoholos filccel jelölget, vagy túl későn mossa le a rászáradt fugát, vagy csak kiborul a vacsihoz szürcsölgetett vörösbora azonnal szem elé kerülhet a greslapoknak egy jelenleg még elkerülhetetlen szépséghibája.

Elkerülhetetlen, mert a polírozás egy kihagyhatatlan fázisa a gyártásnak. Egyre finomabb gyémántkorongokkal érik el a gyártás során a szükséges felületi minőséget, amitől szép lesz, de ezáltal elkövetnek egy merényletet a lapok ellen, mert így megbontják azok tökéletesen zárt szerkezetét. (Hasonlóan viselkednek az olcsóbb, úgynevezett mákos greslapok is.)

 

5. Karcállóság, vagy kopásállóság.

Ön se szeretné, ha a szépen és ízlésesen lerakott konyhája például néhány hónap után elkezdene karcosodni, igaz? Ha ez mégis előfordulna, annak két oka lehet:

- jól lett kiválasztva a járólap, de belecsúszik a norma szerint megengedett hibaszázalékba

- nem lettek elég körültekintően kiválasztva a lapok. Rossz kopásállósági osztályba esnek és nem rendeltetésszerű helyre lett beépítve.

A helyes kiválasztásnál segítenek Önnek a PEI kódok, hogy jó helyre jót válasszon!

- PEI I. - kopásnak kevésbé kitett belső helyiségeibe ajánlott - például a fürdőszobába - ahol viszonylag kevesen és papucsban, vagy puhatalpú cipőben járkálnak.

- PEI II. - a lakásnak olyan helységeibe ajánlott választani, ahol már kicsit nagyobb a forgalom, de még mindig kicsi - ugyanígy fürdőszobába, esetleg hálószobába, vendégszoba, bejárati rész és konyha kerülendő!

- PEI III . - ha ilyen jelzésű lapot választ, akkor azt nyugodtan lerakhatja belső közlekedőhelységekbe is - előszobába, konyhába, folyosókra - olyan beltéri helységekbe, ahol még nem jellemző az erősen koptató piszok, a sár, a homok, vagyis, ahol még nem igazán trappolnak végig utcai cipővel.

- PEI IV. - Ezt bárhova rakhatja a lakásba teljesen nyugodtan. Ez már bírja a strapát! Az ilyen jelzésű lapoknak már az sem árt, ha közvetlen kültérrel kerülnek kapcsolatba.

- PEI V. - Ez a csúcs! A lakásba bárhova lerakhatja, ennek majdhogynem nekimehet már légkalapáccsal is (csak vicceltem)! Ez a fokozat, már arra is alkalmas, hogy olyan helyekre lerakja, ahol sok ember járkál nap mint nap pl. hotelekbe, éttermekbe, irodákba, üzlethelységekbe, vagy akár magánreprekre is;).


6. A környezete és Ön és családja egészségmegoldása érdekében létezik előírás az ólom és kadmium mentességre. Ezeket valamennyi gyártó betartja, de senki nem hívja fel rá külön a figyelmet se dobozon, se katalógusban.

 

7. Mindenki kedvence a színeltérés, vagy finomabban fogalmazva a tónuseltérés.

Elég bosszantó lehet, ha valaki a frissen lerakott lapoknál a felkelő nap fényében megcsillanó árnyalati eltérést vél felfedezni. Ezt szabályozást szintén nem emelik ki a katalógusokban, mivel minden gyártó törekszik az azonos tónus biztosítására különböző gyártási szériákon keresztül is. A törekvések ellenére azonban a tónusosság kérdése általában jelen van. Érdemes ezzel tisztában lennie, mert lehet, hogy az üzletben az értékesítő ezt elmulasztja mondani Önnek, nehogy megfossza bizalmától.

A dobozok oldalán általában megtalálja az adott termék gyártására vonatkozó információkat: a gyártási dátumot, a tónust és a kalibert. Ha ezeken felül egyéb megfejthetetlennek tűnő kódokat vél felfedezni ezen gyártási infók környezetében, ne ijedjen meg, a gyártó csak túl alapos volt és azok a minőség-ellenőrzés műszakját, esetleg az ellenőrző személyeket jelölik.

Ha csak ezekben van eltérés attól, de a gyártási széria azonos, akkor a tónusú és a kaliber több mint valószínű, hogy azonos, csak miközben a két doboz lekerült a szállítószalagról, valószínű volt egy műszakváltás.

Utánrendelés esetén, ha minimálisra akarja csökkenteni a színeltérést, és igazából annak örülne, ha nem is lenne, akkor mindenképpen írja le ezeket az adatokat a dobozról, ha nem is mindet, a gyártási dátumot mindenféleképpen!

(Ezek a problémák könnyen kiküszöbölhetőek rusztikus burkolatok esetén, ezeknél ugyanis az egy dobozban lévő burkoló lapok sem egyformák.)

 

A fent részletezett okokra hivatkozva már alapban érdemes 5%-kal, egy dobozzal több lapot vennie, mint amit indokoltnak látna, de még nem beszéltünk az "Ön elképzelése"-tényezőről, vagyis, hogy Önnek milyen terve, elképzelése van a lerakással kapcsolatban.Milyen formát gondolt belevinni a burkolatba?
A klasszikusan hosszába és keresztbe futó lapozást szeretne, vagy átlósat?
Esetleg szeretne benne valamilyenmintát kialakítani

?

 

Ha nem akar később egy-egy doboz lapért visszafutni az üzletbe, bekockáztatva esetleg a más színárnyalatot, netán rendelésre kapta meg a kívánt burkolólapokat és várni kellett rá, akkor több mint ajánlott már az induláskor beleszámolnia cirka 10% pluszt, ami fedezi kifutó felületek esztétikus lezárását.5%+10%= 15%, amit javaslunk rászámolni a szükséges mennyiségre.

Ehhez persze nem kell ragaszkodni ezer százalékig, a szakemberek úgy mondják, hogy jó egy doboz, de kisebb felületeknél minimum 15%-ot érdemes pluszba venni, nagyobb felületeknél pedig ez közelíthet inkább a 10% felé.

 

Jó vásárlás kívánok!

Szerző:csempepiramis
 
Web Statistics Real Time Web Analytics